Online 2 ľudia. VEPOS Novaky.sk VOĽBY 2022
číslo príspevku:

Popularita kickboxu v Novákoch stále rastie

 

V Novákoch už vyše dvoch rokov funguje amatérsky kickboxový klub, ktorý sa teší veľkej obľube nielen u Nováčanov, ale aj u občanov okolitých miest a obcí. Zakladateľom a hlavným trénerom je Marián Balaj, ktorý nám v rozhovore priblížil ako klub vznikol a oboznámil nás s fungovaním tohto  čoraz viac populárneho klubu v meste Nováky.

 

Mohli by ste nám prezradiť, kedy a za akej príležitosti vznikla myšlienka založiť v Novákoch kickboxový klub?

Myšlienka vznikla v roku 2012 a hlavným podnetom na založenie nášho klubu bol nedostatok aktivít v meste podobných kickboxu, do ktorých sa môže zapojiť každý bezohľadne na vek. Preto som sa rozhodol v Novákoch založiť niečo nové, neznáme, čo bude ľudí baviť.

 

Išli ste do tohto projektu sám, alebo spoločne ako skupina niekoľkých nadšencov?

Na začiatku som mal víziu, že pôjdem do toho sám. Nebolo však ľahké ťahať všetko sám a potreboval som aj podporu od iných ľudí. Preto som oslovil Vlada Idranyiho, ktorý mi bol veľkou oporou a prišiel aj otvoriť tento klub. Chcel som s ním aj naďalej spolupracovať, ale naša spolupráca neskôr skončila kvôli nepostačujúcim priestorom, ktoré máme.

 

Hovorí sa, že najťažšie je začať, platilo to aj vo vašom prípade? Mali ste nejakých sponzorov,alebo ste všetko financovali sám?

Je pravda, že začiatky sú najťažšie a tak to bolo aj v mojom prípade. Doteraz som sa stretol len so samými prekážkami, ale ani to ma neodradí od budovania môjho sna. Financujem si všetko sám. Peniaze vrážame hlavne na nákup pomôcok, uhrádzanie energií, na maľovanie a prerábanie budovy a jednotlivých miestností. Nie je to optimálne, ale bojujeme ako sa dá.

 

V prvých mesiacoch vás čakala veľká drina prilákať do klubu ľudí. S akými názormi ste sa prevažne stretávali medzi ľuďmi? Aký bol záujem o tento, pre Nováky, nový, netypický šport?

Každý si myslí, že kickbox je len pre tvrdých chlapcov z ulice, ktorí sa prídu do ringu pobiť. Nie je to však pravda. Je to šport zameraný na posilňovanie celého tela, koordináciu a tiež aj rozvoj myslenia. Trénujú tu muži, ženy, aj deti a naozaj sa tu nikomu neubližuje a každému sa venujeme. Niektorí k nám chodia len kvôli silovému, kondičnému tréningu, tréningu na spaľovanie, alebo len kvôli tréningu na zlepšenie techniky. Nikoho nenútime robiť prvky, ktoré si on sám neželá. Viem vyhovieť a spraviť tréning naozaj pre každého. Je to šport založený na niečom inom ako bití. Ľudia, ktorí si myslia niečo iné nech prídu pozrieť, pretože ako  hovorím: Je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť a kto chce sa môže na vlastnej koži prísť presvedčiť, že tu normálne športujeme a robíme to, čo nás baví.

 

Od vzniku klubu pôsobíte v bývalej budove CVČ? Keďže bola budova v zlom stave a museli ste si priestory prerobiť podľa vlastných potrieb, nehľadali ste aj iné možnosti na trénovanie?

Mal som možnosť využívať aj iné budovy, avšak tieto budovy nevyhovovali buď výškovo, alebo metrážne. Táto budova bola jedinou z ponúknutých, ktorá spĺňala naše tréningové kritériá. Našimi hlavnými podmienkami je, aby mala miestnosť aspoň 100m², aby bola dobre odvetrávaná a aby bola dobre osvetlená. Pán primátor mi ponúkol túto miestnosť, takže som nemal dôvod túto ponuku nevyužiť.

 

Sú priestory v bývalej budove CVČ vhodné pre vaše tréningy, alebo je tam veľa potrebných úprav? Ako je to s náčiním, ktoré na tréningoch využívate? Máte dostatok financií na nákup žineniek, vriec....?

Táto budova je pre nás úplne vyhovujúca a sme radi že v nej môžeme trénovať. Chýbajú nám však sprchy a kúrenie a to je dôvod, prečo niektorí ľudia z okolitých miest a obcí odmietajú chodiť k nám cvičiť. Všetko by sa dalo spraviť, avšak len z vlastných financií, čo je momentálne nepredstaviteľné.  Za peniaze, ktoré vyzbieram sa kupujú pomôcky ,ktoré v dnešnej dobe tiež nie sú lacné. Všetko čo sme tu za dva roky vybudovali bolo z peňazí ľudí. Pomôcky, ktoré tu máme nie sú teda len moje, ale naše.

 

Ako tréner pôsobíte už vyše dvoch rokov. Boli aj obdobia keď ste chceli skončiť, napr. pre nezáujem ľudí?

Boli aj také obdobia, ale keby som sa rozhodol skončiť, tak by som bol slaboch. Na začiatku k nám chodilo veľa ľudí, ktorí chceli vyskúšať o čom tento šport je. Neskôr však prišli obdobia keď sme boli na tréningu len štyria. To je ale normálna vec v každom menšinovom športe, že ľudia ako prichádzajú tak aj odchádzajú. Časom sa však ľudia opäť začali o nás informovať a počty našich členov rapídne stúpli. Po dvoch rokoch môžem povedať, že záujem o kickbox je v tomto meste obrovský a keď budem mať priestory a bude v Novákoch ochota posúvať náš klub dopredu, tak z amatérskeho klubu môžeme kľudne spraviť aj profi klub a  v budúcnosti možno aj vychovávať nových šampiónov.

 

Koľko členov v súčasnosti registruje váš oddiel?

Približne 20.


 

Medzi členmi prevažujú ľudia, ktorí berú kickbox ako voľno časovú aktivitu, alebo máte v klube aj aktívnych kickboxerov, ktorí sa zúčastňujú turnajov?

Zatiaľ pracujeme na amatérskej úrovni a podstatou nášho klubu sú  tréningy. Keby sme chceli vychovávať profesionálnych hráčov, museli by sa výrazne zlepšiť podmienky.

 

Vaše služby začali v nedávnej dobe využívať aj viaceré športové kluby v Novákoch( kanoisti, futbalisti, vodní pólisti). Vnímate to ako výsledok skvelej práce v posledných rokoch, že práve vás si vybrali takéto kluby na kondičnú prípravu?

Ja som veľmi rád, že ma oslovili na spoluprácu tieto kluby. Takéto tréningy, ktoré mávame robí napríklad aj v Banskej Bystrici Vlado Moravčík, alebo v Prievidzi Vlado Idranyi, ktorí ma motivovali a ukázali mi, že sa dá týmito tréningami pomáhať aj iným športovcom ako napr. basketbalistom, hokejistom, vodným pólistom, futbalistom... Cvičíme celé telo a je to perfektná vec, ktorú športovci vo svojej profesii určite tiež využijú. Všetko čo tu natrénujeme, je na niečo dobré.

 

Mohli by ste nám priblížiť ako vyzerá klasický tréning a čo je jeho náplňou?

Začíname klasickou rozcvičkou, pri ktorej rozcvičíme celé telo, zahrejeme sa a ponaťahujeme si šľachy. Rozcvička musí trvať minimálne 20 minút. Tréning je zameraný buď na kondíciu, spaľovanie, koordináciu tela, techniku alebo silu.

 

Hovorili sme, že tréningy bývajú  v bývalej budove CVČ Nováky, kedy a ako často trénujete?

Momentálne trénujeme pondelok, stredu a piatok. S vodnými pólistami máme špeciálne tréningy utorky a štvrtky.


 

Sú tréningy robené aj pre úplných začiatočníkov, ktorí by radi zhodili pár kíl?

Určite áno, tréningy sú robené úplne pre všetkých a každého tu radi privítame. Mám tu super partiu ľudí, ktorí sú stále ochotní pomáhať začiatočníkom. Samozrejme, že každému sa venujeme aj individuálne a spoločne sa snažíme napĺňať naše ciele.

 

Aké je vekové rozmedzie vašich členov, alebo kedy je podľa vás optimálny vek začať s kickboxom?

Podľa môjho názoru s kickboxom môžu začať už aj tretiaci na základnej škole. Vekový limit tu naozaj neexistuje, poznám aj štyridsiatnikov, ktorí sú stále vo veľmi dobrej forme. Všetko je len o zvyku a hlavne o tom, kto čo chce pre seba urobiť.

 

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí stále váhajú, či prísť alebo nie?

Každý ma u nás dvere otvorené a môže sa prísť presvedčiť, že tu trénuje veľmi dobrá partia ľudí, ktorí sú odhodlaní na sebe pracovať a zlepšovať sa. V prípade záujmu nie je problém spraviť špeciálne tréning na spaľovanie, silu,  alebo len na kondíciu. Stačí sem prísť a všetko ostatné radi  dohodneme.

 

A na záver, kde vidíte váš klub o 5 rokov, aké máte plány do blízkej budúcnosti?

V súčasnosti mám obmedzený priestor, pretože napr. v zime nemožno v našej budove trénovať a to má za následok aj odchody niektorých členov, ktorí by sa chceli pripravovať na súťaže, avšak nevyhovuje im keď sa musia  v zime presúvať z telocvične do telocvične. Toto je náš hlavný problém a bez trvalého priestoru, ktorý budeme môcť využívať celoročne sa šampióni vychovávať nedajú. Práve toto je moja vízia, aby sa nám podarilo vytvoriť celoročne fungujúce centrum, kde budú rásť budúci šampióni. Ak bude dobrá spolupráca a moje vízie sa naplnia tak v blízkej dobe môžeme aj rozšíriť našu ponuku, napr. o kurz sebaobrany a podobné.

 

Autor: Patrik Tkáč

Meno:
Heslo:
Bane na hornej Nitre skončili, banskí záchranári sú v pohotovosti naďalej. Je otázne dokedy
Banskí záchranári pomáhajú i pri rôznych nešťastiach.
zobraziť podrobnosti »
12.01.2024
FOTO: Elektráreň Nováky odstavila poslednú turbínu, skončila sa tak výroba elektriny z uhlia
Výroba elektriny a tepla z domáceho hnedého uhlia v Elektrárni Nováky po 70 rokoch definitívne skončila.
zobraziť podrobnosti »
21.12.2023
Final coal mining cart pulled from Nováky mine
More trains for Christmas holidays, Bratislava outskirts teeming with culture, and a recipe for Christmas baking.
zobraziť podrobnosti »
21.12.2023
Z nováckej bane vyťažili posledný vozík uhlia, o zamestnanie prídu stovky ľudí
Uzatváranie bane potrvá roky.
zobraziť podrobnosti »
21.12.2023
VIDEO: Karol Mikuláš: Baník, povstalec aj politický väzeň
VIDEO: Karol Mikuláš: Baník, povstalec aj politický väzeň
zobraziť podrobnosti »
15.03.2023
   Majiteľom domény Novaky.COM a administrátorom stránky je webmaster@novaky.com - občan mesta, ako každý iný.
Administrátor stránky nezodpovedá za obsah príspevkov! Kódex prispievateľa. Zásady ochrany osobných údajov.